пятница, 20 января 2017 г.

«Митниця» між «ДНР» та «ЛНР»: замість проекту «Новоросія» – просто бізнес

Сепаратистські угруповання «ДНР» та «ЛНР» обмежують перевезення товарів та пересування людей між територіями, які вони контролюють, ідеться на сайтах сепаратистів. Ватажки цих угруповань називають такі обмеження «посиленням митного контролю». Українські політики пояснюють це зменшенням російської фінансової допомоги ватажкам бойовиків та їхнім бажанням заробити за рахунок місцевих мешканців. Більшість експертів, опитаних Радіо Свобода, вбачають у таких взаємних обмеженнях внутрішню конкуренцію ватажків сепаратистів, яку заохочують їхні російські куратори. Частина ж фахівців говорить, що такий розвиток подій збільшує розчарування жителів окупованих територій в ідеях сепаратизму, і цими настроями має скористатися українська влада.

Три кілограми м’яса або виробів з нього, 5 літрів соняшникової олії, по 50 кілограмів фруктів та овочів, три літри молока та деякі інші продукти – це той максимум, який одному місцевому жителю бойовики дозволяють провозити на територію, яку контролює угруповання ЛНР. До цього особам від 21 року дозволяють брати з собою до 200 цигарок, літр горілки, два літри вина і п’ять – пива. Окрім того, громадянам України заборонили пересуватися з території , контрольованої ЛНР, на територію, підконтрольну угрупованню ДНР і назад там, де немає блок-постів. Те ж саме стосується і місцевих підприємців. Всі ці дії ватажки бойовиків називають «посиленням митного контролю».

Головний так званий «митний пункт» між двома сепаратистськими анклавами – окуповане місто Дебальцеве. Раніше угруповання «ДНР» теж повідомляло про митний контроль на межі з територіями, що контролює угруповання «ЛНР», але не йшлося про такі жорсткі вимоги, які багато в чому є суворішими, ніж правила перевезення багажу між Україною та ЄС.

Цікаво, що в тексті свого рішення, яке сепаратисти назвали «постановою ради міністрів ЛНР», не забороняється транзит товарів на територію Росії, в тому числі з інших регіонів України.

Однак бойовики заборонили ввезення автівок без місцевої реєстрації (мається на увазі так звана «реєстрація» в сепаратистських угрупованнях). Раніше ватажки сепаратистів почали запроваджувати власні номерні знаки, ніде більш не визнані. Це означає, що автівки з такими нелегальними знаками не зможуть в’їжджати на підконтрольну українській владі територію.

У Державній прикордонній службі України так зване «посилення митного контролю між ДНР та ЛНР» наразі не коментують.

Утім, в останніх зведеннях ДПСУ ідеться про спроби перевезення значних партій товарів з мирних територій в зону української воєнної операції проти проросійських сепаратистів на Донбасі. Частину з них – перевозили з порушенням офіційного порядку.







Комментариев нет:

Отправить комментарий