пятница, 19 августа 2016 г.

Рівень життя мешканців т.зв. «ДНР»



Економічна ситуація в так званій Донецькій народній республіці сприймається широким загалом як плачевна. Луганська народна республіка (ЛНР), братська республіка, також знаходиться у глибокій кризі. Червоний Хрест та інші благодійні організації надсилають продукти харчування та медикаменти, щоб забезпечити критично важливі поставки.
На додаток до зруйнованої інфраструктури та відсутності доступу до експортних ринків, в ДНР та ЛНР практично немає захисту прав власності. Рекет та позбавлення приватної власності видаються звичною справою, що далі знижує стимули займатись бізнесом в ДНР/ЛНР. Деякі оцінки свідчать про те, що економіка ДНР/ЛНР зараз знаходиться на рівні 20-50% від свого довоєнного рівня. На жаль, точні дані про економічні показники ДНР/ЛНР практично відсутні і тому приходиться покладатися на непрямі методи оцінки стану економіки ДНР/ЛНР. В цій публікації ми намагаємось використати один із таких непрямих інструментів, щоб отримати розуміння того, які справи у економіки ДНР.

Метод

Найпростіший метод – це порівняти ціни товарів (цукру, картоплі, свинини тощо) в частинах Донецької та Луганської областей, контрольованих Україною, з цінами тих же товарів у ДНР/ЛНР. Якщо ціни в ДНР/ЛНР вищі, ніж в Україні, можна зробити висновок, що вартість ведення підприємницької діяльності в ДНР/ЛНР є вищою. Хоча такий підхід є простим та привабливим, існують певні труднощі. По-перше, ДНР/ЛНР перейшли на рублі, а фактичний обмінний курс ГРН/РУБ в ДНР/ЛНР невідомий. Справді, офіційний обмінний курс уряду ДНР становить 1ГРН= 2РУБ, що здається досить штучним. По-друге, в найкращих традиціях Радянського Союзу, уряд ДНР/ЛНР намагається боротися із спекулянтами та, так виглядає, оприлюднює найнижчі ціни в певній місцевості, щоб показати, наскільки доступним є життя в ДНР/ЛНР. Тому ми використовуємо простіший спосіб.
А саме: ми використовуємо ідею, що економіка в доброму стані повинна мати добре інтегровані місцеві ринки. Тобто ціна цукру повинна бути приблизно однаковою в місті А та місті Б. Якщо між цінами є різниця, тоді виникають можливості арбітражу, що сигналізує про проблему у розподілі ресурсів. Іншими словами, хтось може отримати прибуток поставляючи товари з одного місця в інше, але якщо цього не відбувається, це означає наявність “бар’єру” (нестача інфраструктури, тарифи, хабарі тощо). Таким чином, значні відмінності між цінами в різних містах є ознакою слабкого економічного середовища (численних “бар’єрів”). Використовуючи “офіційні” дані статистичної служби ДНР, ми можемо розрахувати такі відмінності (стандартне відхилення) цін між містами для вибірки порівняно стандартних товарів. Щоб мати розуміння того, як має виглядати “нормальна” дисперсія, ми використовуємо як еталон стандартне відхилення цін між областями на “материковій” Україні. Ці дані надані Державним комітетом статистики України. Якщо регіональна дисперсія цін є вищою в ДНР/ЛНР, ніж у “материковій” Україні, це буде сумісно із значними розривами та “перешкодами” в економіці ДНР/ЛНР.

Комментариев нет:

Отправить комментарий